به گزارش وب سایت «سارین»، تب دنگی یک بیماری ویروسی است که از طریق نیش پشه مهاجم آئدس از فرد مبتلا به فرد سالم منتقل می شود. پشه مهاجم آئدس که به «پشه ببری سینه سفید یا آسیایی» معروف است، قبلاً در ایران وجود نداشته و اخیراً معرفی شده است، بنابراین این بیماری در ایران ناشناخته است. مهمترین علامت این بیماری تب بالا است که به تب استخوان شکن معروف است. تب، سردرد، درد پشت چشم، جوش های صورت و خونریزی لثه از مهم ترین علائم این بیماری است که ممکن است با علائم بیماری های دیگر مشترک باشد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، این بیماری هم اکنون در 120 کشور جهان دیده شده و در حال گسترش است. اگر مبتلایان به آن زود تشخیص داده شده و تحت درمان قرار گیرند، میزان مرگ و میر کمتر از دو درصد است، اما اگر شیوع این بیماری در جامعه و افرادی که از ضعف ایمنی یا بیماری زمینهای رنج میبرند بالا باشد، ممکن است موارد مرگ ناشی از این بیماری وجود داشته باشد. بیماری.
وزارت بهداشت از ابتدای تیرماه سال جاری پس از پایش پشه آئدس در چندین استان کشور زنگ خطر را به صدا درآورد و در ابتدا برای 8 استانداری کشور وضعیت قرمز اعلام کرد. اما اکنون با گذشت زمان، افزایش پشههای آئدس و ورود افراد بیشتری به تب دنگی از خارج از کشور، نگرانیها بیشتر شده است.
دکتر شهنام عرشی رئیس مرکز مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره آخرین وضعیت بیماری تب دنگی در ایران گفت: بر اساس آخرین آمار 152 مورد انسانی تب دنگی در ایران داریم. کشور. 130 نفر از این افراد از امارات متحده عربی، 7 نفر سابقه سفر به پاکستان، یک نفر سابقه سفر به عمان و یک نفر سابقه سفر به بنین (غرب آفریقا) را داشته اند. 12 نفر در ایران مبتلا شدند و به خارج از کشور سفر نکردند. زن 80 ساله ای که به امارات سفر کرده بود بر اثر این بیماری جان باخت.
وی گفت: بیشترین میزان ابتلا به این بیماری در شهرستان های بندرلنگ و چابهار است. از 12 نفر مبتلا در داخل کشور، 11 نفر در بندرلنگ و یک نفر در چابهار مبتلا هستند که انتقال محلی محسوب می شود، بنابراین کنترل های بهداشتی در این دو شهرستان باید بسیار سختگیرانه باشد.
این متخصص بیماریهای عفونی افزود: اولین موارد پشه مهاجم آئدس در استانهای سیستان، بلوچستان، هرمزگان، بوشهر، خوزستان، مازندران، گرگان و گیلان مشاهده شد. البته این پشه هنوز در برخی از استان ها صید نشده است، اما می دانیم که پشه آئدس قطعا در این استان ها وجود دارد و در آنجا ساکن شده است.
با این حال، پشه مهاجم Aedes در 7 استان رهاسازی شده است. استان های دیگری هم هستند که یا مبتلا شده اند یا به زودی آلوده می شوند و ما این استان ها را هم آلوده می دانیم. مانند منطقه جیرفت در جنوب استان کرمان، بخشهای شمالی استان اردبیل در منطقه بیلی سوار، دشت مغان، بخشهایی از آذربایجان شرقی و بخشهایی از استان فارس نیز ممکن است آلوده باشند.
افزایش تب دنگی از اواخر سپتامبر
آرشی ادامه داد: دلیل عدم افزایش موارد ابتلا به این بیماری در انسان این است که با افزایش دمای هوا خون رسانی این پشه کاهش می یابد و حرکت آن در گرما کاهش می یابد و بیشتر در آن باقی می ماند محیط خانه اما با سردی هوا گزش و فعالیت این پشه بیشتر می شود. بنابراین انتظار داریم میزان گزش پشه ایدز و شیوع تب دنگی در اواخر شهریور و مهرماه در کشور افزایش یابد و در نتیجه انتقال داخلی این بیماری افزایش یابد.
وی بیان کرد: با این حال در مجموع انتظار نداریم امسال اپیدمی بسیار بزرگ تب دنگی در کشور رخ دهد و شاید موارد ابتلا در سال جاری خیلی شدید نباشد اما به محض استقرار پشه ها در کشور آنها برای همیشه در ایران خواهند بود و شیوع آن کم و بیش خواهد بود و در سال های آینده به این بیماری مبتلا می شویم. خبری از رفع تب دنگی در ایران نیست. پشه مهاجم آئدس هر جا که می رود می ماند. تغییرات آب و هوایی و دمای هوا باعث شیوع این بیماری می شود و در هر صورت پشه نیز وجود خواهد داشت. بهترین کاری که می توانید انجام دهید این است که به سرعت افراد بیمار را شناسایی کرده و آنها را در قرنطینه قرار دهید تا از گسترش همه گیری جلوگیری شود.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت افزود: انتقال بیماری تب دنگی از انسان به انسان بسیار نادر است. شرط انتقال این بیماری این است که پشه آئدس فرد بیمار را نیش بزند و چند روز پس از تکثیر در بدن وی ویروس را به فرد دیگری منتقل کند.
اگر فرد مبتلا به ویروس دنگی در کشور نباشد، عفونت ایجاد نمی شود، اما ورود افراد مبتلا از خارج به کشور طبیعی است و چرخه انتقال بیماری متوقف نمی شود. بیماری دنگی در حال حاضر در 120 کشور وجود دارد، به عنوان مثال تایلند، مالزی و بسیاری از کشورهای حاشیه خلیج فارس، عراق، پاکستان و افغانستان از جمله کشورهای آلوده هستند که همچنان از این کشورها به ایران سفر می کنند و مسافران می توانند ویروس دنگی را به ایران بیاورند. کشور با آنها
وی ادامه داد: قطعا در سال های آینده در بیماری تب دنگی و شیوع آن در کشور مشارکت خواهیم داشت. بنابراین باید برای کاهش عوارض و پیامدهای این بیماری اقدامات کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت در کشور برنامه ریزی و اجرا کنیم. بهترین راه برای کنترل و کاهش بروز این بیماری افزایش دانش بهداشتی مردم است که با کمک رسانه ها انجام می شود تا افراد در مواقعی که در مناطق آلوده هستند از خود مراقبت کنند.
برای پیشگیری از تب دنگی می توان کارهای زیادی انجام داد، به عنوان مثال استفاده از اسپری های دافع پشه بسیار مهم است. افراد در مواقعی که احتمال گازگرفتگی وجود دارد مانند دو ساعت اول صبح و دو ساعت بعد از ظهر لباس آستین بلند بپوشند و با لباس آستین کوتاه راه نروند.
آرشی بیان کرد: این اصول بهداشتی در نقاطی مانند بندرلنگ و چابهار باید به شدت رعایت شود و در بقیه مناطق که هنوز شیوع بیماری تب دنگی زیاد نیست، باید به مردم اطلاع رسانی شود و همه مردم به تدریج این اصول بسیار مهم را رعایت کنند نکته این است که همه مردم باید محیط زندگی خود را طوری مدیریت کنند که پشه ها رشد نکنند. پشه Aedes می تواند تخم های خود را در هر مقدار کمی آب، حتی شبنم روی گل ها بگذارد.
برنامه کنترل اپیدمی دنگی وزارت بهداشت
وی افزود: برنامه وزارت بهداشت در ایران شناسایی بیماران و درمان سریع آنها است. این برنامه در کشورهایی مانند اسپانیا و ایتالیا نیز اجرا شده است، هنگامی که بیماری در شعاع 500 متری محل زندگی بیمار و گزیده شدن آن مشاهده می شود، برای از بین بردن پشه های احتمالی آلوده، مه پاشیده و مسموم می شود.
راه حل دیگر بهبود محیط زیست است. در بسیاری از کشورهای با آب و هوای مشابه شمال ایران، پشه آئدس بسیار نادر است، زیرا جایی برای آب راکد باقی نمی گذارد. اگر مخزن کوچکی برای تخم گذاری این پشه وجود نداشته باشد، این پشه به مرور زمان ناپدید می شود. مثلاً بعد از بارندگی حتی مقدار کمی آب روی زمین باقی نماند و خیلی سریع خشک شود یا در گلدان آب نباشد یا حتی زیر رادیاتور آب نباشد یا مبرد گازی در آن
مأموریت ارتش و ارتش
رئیس مرکز مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی: آیا ارتش و نیروهای نظامی برای کنترل پشه آدس فعال شده اند، گفت: ماموریت ارتش و سپاه پاسداران کنترل است. پشه آئدس پشه Aedes محیط های نظامی مرتبط با آن را بهبود و تمیز می کند. وزارت بهداشت توانایی سفر به مراکز نظامی را ندارد و تعداد نمایندگان وزارت بهداشت برای پوشش همه اماکن کافی نیست. هر سازمان و فردی مسئول بهبود محیط اطراف خود است و طبیعی است که ارتش، ارتش، نیروهای نظامی و سایر نیروهای انتظامی در شعاع 500 متری محیط خود را تمیز و بهسازی کنند تا بیماری به دیگران سرایت نکند. . .
وی افزود: البته در صورت شیوع گسترده این بیماری در کشور، مانند هر بلای طبیعی دیگری، قطعاً به نیروهای نظامی مانند ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کمک می شود، اما در شرایط کنونی هر سازمانی وظیفه پاکسازی را بر عهده دارد. محیط اطراف آن به عنوان مثال معاونت های پزشکی وابسته به وزارت بهداشت و درمان و دانشگاه های علوم پزشکی وظیفه نظافت و بهسازی محیط بیمارستان ها و مراکز درمانی را بر عهده دارند تا از تجمع پشه ها در این مراکز جلوگیری شود.
دکتر آرچی گفت: دستورالعمل بهداشتی پیشگیری از شیوع پشه ایدز و مبارزه با ناقلان بیولوژیک از طریق سازمان پدافند غیرعامل به کلیه نهادهای دولتی ابلاغ شد. این دستورالعمل وظایف همه طرف ها را مشخص می کند و همه باید وظایف خود را انجام دهند، زیرا هیچ سازمان یا نهادی وجود ندارد که بتواند مسئولیت نظارت و پاکسازی پشه آئدس را در سراسر کشور به عهده بگیرد.
آینده تب دنگی در ایران
وی افزود: انتظارات وزارت بهداشت از آینده تب دنگی در ایران این است که مانند بسیاری از کشورهای دیگر این بیماری در کشور شیوع پیدا کند و شاهد شیوع این بیماری در کشور باشیم. مبارزه با این بیماری در گرو انسجام سیستم ها و فعالیت های بهداشتی در کشور است.
اگر اقدامات بهداشتی و پیشگیرانه به موقع، سریع و کامل انجام شود، کمتر شاهد اپیدمی خواهیم بود، اما اگر اقدامات به موقع و کامل نباشد، ممکن است شاهد اپیدمی های بزرگ و انفجاری باشیم. مثل برزیل یا دبی که هزاران نفر در اثر یک بارندگی بیمار شدند، به طوری که جایی برای بستری کردن بیماران وجود نداشت. ما فقط با همکاری افراد و ارگان های مختلف می توانیم بیماری را کنترل کنیم.
این فوق تخصص بیماری های عفونی ادامه داد: احتمال ابتلا بین زن و مرد یا افراد در سنین پایین و سالمندان تفاوت چندانی ندارد اما افرادی که سیستم ایمنی ضعیف تری دارند بیشتر مستعد ابتلا به نوع شدید بیماری هستند. . در عفونت های شدید، اگر از بیماران به خوبی مراقبت شود، میزان مرگ و میر بیماران کمتر از دو درصد است، اما اگر از بیماران شدید به خوبی مراقبت نشود، ممکن است میزان مرگ و میر ناشی از دنگی بیشتر باشد. در مورد هر بیماری عفونی، اگر مراقبت جدی و همه جانبه صورت نگیرد، هر فرد مبتلا می تواند عفونت را منتقل کند و هزاران نفر را مبتلا کند، بنابراین خطر و نگرانی زیاد است و همه افراد و نهادهای مختلف باید آن را جدی بگیرند تا ما نمی توانیم اپیدمی بزرگ داشته باشیم.
دکتر عرشی درباره تامین امکانات بهداشتی برای پیشگیری و کنترل تب دنگی گفت: مکاتبات و رایزنی های رسمی با مسئولان دولتی در خصوص امکانات بهداشتی مورد نیاز برای پیشگیری و کنترل تب دنگی انجام شده است ارائه شود. داروی دنگی وجود ندارد، امکانات مورد نیاز برای کنترل این بیماری شامل سمپاشی مواد، تشخیص به موقع بیماری، مه پاش ها و سمپاش ها، اقدامات سازمان های مختلف برای بهبود و پاکسازی محیط زیست و اقداماتی که باید برای آموزش عمومی انجام شود.
وی خاطرنشان کرد: برای پایش پشه ها، به دام انداختن و صید پشه ها باید عوامل و نیرو های زیادی به کار گرفته شود و همچنین مقاومت دارویی پشه ها در برابر سموم باید بررسی شود که این امر مستلزم هزینه های هنگفتی است. برای شروع کار حداقل به هزار میلیارد تومان نیاز داریم. وزارت بهداشت این بودجه را از دولت درخواست کرده است. امیدواریم در چند روز آینده این اعتبار را بدهند تا کشور دچار یک اپیدمی بزرگ دیگر نشود.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های غیر واگیر وزارت بهداشت افزود: واکسیناسیون برای کنترل بیماران تب دنگی در این مرحله معنایی ندارد و در واقع استفاده از واکسن دنگی در این مرحله اهمیت و کارکردی ندارد. اثربخشی و عملکرد واکسن دنگی یک بحث علمی پیچیده است. انتقال آن به رسانه ها و عموم مردم باعث سردرگمی می شود وقتی «اطلاعات عمومی» و «اطلاعات تخصصی» با هم در رسانه ها ارائه می شود، باعث آشفتگی ذهنی مردم می شود که برای مبارزه با بیماری مضر است. مهمترین اقدام برای کنترل این بیماری، اعمال گسترده اصول بهداشتی است که وزارت بهداشت به طور جدی به دنبال آن است.
مهر
sadonline به نقل از سارین