به گزارش سارین، در هفته ای که مسعود مازیکیان نهمین رئیس جمهور دستور اجرایی خود را دریافت و مراسم تحلیف وی نیز در شورای اسلامی برگزار شد، بازار خودرو روزهای نسبتاً آرامی را سپری می کند.
دولت چهاردهم از اواسط هفته جاری رسما کار خود را آغاز کرد و دولتی است که بسیاری از شهروندان ایرانی از آن انتظار گشایش اقتصادی دارند و اجرای اقدامات اصلاحی در حوزه خودرو بخشی از این انتظارات است.
با در نظر گرفتن شرایط بازار خودرو پس از اعلام نتیجه نهایی انتخابات ریاست جمهوری و انتخاب پزشکیان، بازارها از جمله خودرو نگرش مثبتی نسبت به این رویداد نشان دادند به طوری که با کاهش نرخ ارز و ارز. نرخ (و کاهش انتظارات تورمی)، منحنی قیمت در بازار خودرو نیز کاهش یافت.
با بررسی روند بازار خودرو طی یک ماه گذشته (پس از اعلام نتایج انتخابات) مشخص می شود که روندی نسبتاً نزولی در قیمت ها وجود دارد. در واقع در این مدت اتفاق غالب در بازار خودرو کاهش قیمت بود که البته این اقدام مطلق نبود و دارای نوسانات جزئی بود. گذشته از آنچه اتفاق اخیر (ترور و شهادت اسماعیل هنیه در تهران و واکنش ایران) بر انتظارات تورمی و بازارهای داخلی از جمله خودرو خواهد گذاشت، بازار خودرو در حال حاضر روزهای آرامی را پشت سر می گذارد، آرامشی که پس از انتخاب بازار خودرو به وجود آمد. نخست وزیر. پزشکیان نیز به عنوان چهاردهمین رئیس دولت ایجاد شدند. البته در این مدت اتفاق مهم دیگری به نام ابلاغ مقررات واردات خودروهای فرسوده نیز رخ داد که تاثیر آن بر بازار را نمی توان انکار کرد. دولت سیزدهم در آخرین روزهای فعالیت خود از کنترل واردات خودروهای فرسوده خبر داد و واردات این خودروها را برای همه ایرانیان آزاد اعلام کرد. با توجه به تصور عمومی مبنی بر اینکه با ورود خودروهای فرسوده خارجی، قیمت در بازار کاهش می یابد، صرف اعلام آزادسازی واردات این خودروها نیز بر منحنی قیمت ها اثر کاهشی داشت.
در عین حال تردیدهای زیادی در مورد واردات خودروهای فرسوده وجود دارد و حتی برخی از فعالان واردات معتقدند واردات خودروهای فرسوده اجرایی نخواهد شد. البته آنها تاکید می کنند که در صورت تخصیص ارز و رفع چالش هایی مانند خدمات پس از فروش، می توان خودروهای فرسوده را وارد کرد و به تنظیم بازار کمک کرد، اما با این آیین نامه بحث برانگیز فعلا امیدی به اجرایی شدن آن نیست.
این در حالی است که در حال حاضر بازار خودرو نسبتاً آرام است و حتی طی یک ماه گذشته روند نزولی داشته است اما تضمینی برای ادامه این روند وجود ندارد.
مسائل مختلف می تواند بازار خودرو را از ثبات نسبی فعلی خود در آینده دور کند و حتی منجر به رشد قیمت شود. به عنوان مثال، تنش مجدد بین ایران و اسرائیل به دلیل ترور اسماعیل هنیه در تهران منجر به انتظارات تورمی و رشد قیمت در بازار ارز و سکه خواهد شد و خودروها نیز با روند صعودی قیمت مواجه خواهند شد. ترور هانیه صبح چهارشنبه رخ داد و اولین تاثیر آن بر بازارهای داخلی افزایش قیمت ارز و سکه بود. ادامه این روند می تواند بازار خودرو را تحت تاثیر قرار دهد و منحنی قیمت آن را افزایش دهد.
مشکل دیگر تضعیف امکان اجرای واردات تجاری است. باید منتظر ماند و دید که آیا دولت چهاردهم واردات خودروهای فرسوده را اجرایی می کند یا بایگانی می شود؟ اجرای این قانون کمک قابل توجهی به کاهش قیمت ها در بازار خودرو می کند و لغو رسمی آن نیز می تواند زمینه افزایش قیمت ها را فراهم کند.
در کنار خودروهای فرسوده، واردات خودروهای نو نیز از جمله عوامل موثر بر آینده بازار خودرو است. اگرچه روند ورود به کشور در سال جاری نسبت به سال گذشته بهبود یافته است، اما همچنان کند است و تاثیر چندانی (در بازار) ندارد. رشد واردات می تواند به کنترل و حتی کاهش قیمت خودرو در بازار به ویژه در بخش مونتاژ کمک کند.
علاوه بر این عوامل، افزایش رسمی قیمت خودرو (قیمت کارخانه) نیز می تواند منجر به رشد قیمت در بازار شود. در نهایت، بحث عرضه در آینده قیمت بازار خودرو حتی در شرایطی که تولید در حال حاضر روند نزولی دارد نیز موثر است. هر چه میزان تولید بیشتر باشد، عرضه بیشتر می شود و این امر به تعادل قیمت ها در بازار خودرو کمک می کند، از سوی دیگر، معاملات کمتر باعث کاهش عرضه و صاف شدن منحنی قیمت می شود.
خودروسازان در چهار ماهه امسال روند نزولی تولید داشتند و در صورت عدم رفع چالش هایی مانند کمبود نقدینگی و ارز، روند فعلی ادامه خواهد داشت و این مشکل منجر به افزایش قیمت خودرو در بازار خواهد شد.
قیمت ها به 100 میلیون کاهش یافت
محاسبات اکونومیست ورلد نشان می دهد که میانگین قیمت خودرو در یک ماه گذشته (بین انتخابات ریاست جمهوری تا امروز) کاهش یافته است. بر اساس این محاسبه که با استفاده از قیمت 10 خودروی منتخب داخلی و کلکسیونی انجام شده است، میانگین قیمت خودرو در این مدت حدود پنج درصد کاهش داشته است.
اگر فرض کنیم که تنش های جدیدی مانند آنچه در فروردین ماه سال جاری به وجود آمد بین ایران و اسرائیل ایجاد نشود، این احتمال وجود دارد که بازار خودرو برای هفته ها ثبات نسبی داشته باشد. اما در صورت بروز تنش جدید بین ایران و اسرائیل در پس زمینه ترور اسماعیل هنیه در تهران، احتمال تکرار تجربه فروردین امسال و دستیابی به رکوردهای قیمتی جدید در بازار خودرو وجود دارد. در بین ده خودروی منتخب، گران ترین خودرو چری آریزو T5 بود که قیمت آن با 70 میلیون تومان کاهش به یک میلیون و 333 هزار تومان رسید. ارزان ترین خودرو رانا پلاس و قیمت آن به دلیل کاهش 20 میلیون تومانی 610 میلیون تومان است. توربوشارژر اتوماتیک داینا پلاس که قیمت آن قبل از انتخابات ریاست جمهوری یک میلیارد و 60 میلیون تومان بود در حال حاضر 980 میلیون تومان به فروش می رسد. در حالی که قیمت تارا 965 میلیون تومان است، قبل از انتخابات ریاست جمهوری یک میلیارد و 900 میلیون تومان فروخته می شد.
شاهین اتوماتیک در حال حاضر خودرویی 805 میلیون تومانی است که نشان از کاهش 25 میلیون تومانی قیمت طی یک ماه گذشته دارد. سورن که قبل از انتخابات 755 میلیون تومان فروخته می شد در حال حاضر با قیمت 725 میلیون تومان موجود است.
منبع: خبرآنلاین
sadonline به نقل از سارین