به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی سارین ، این برنامه با حضور فرزندان شهید والامقام حاج قاسم سلیمانی، زینب سلیمانی و رضا سلیمانی، سردار اسماعیل قانی فرمانده سپاه قدس حجت الاسلام والمسلمین حسینی برگزار شد. مسلمین محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، علیرضا قزوه، محمد کاظمی کاظمی، علی محمد معادب، محمدمهدی خانمحمدی، حسین معادب، سیدمحمدمهدی شافعی و جمعی از شاعران در محل بنیاد فرهنگی رودکی برگزار شد و کنگره ملی «شهید شهید» معرفی و تجلیل شد.
در ابتدای برنامه نجم الدین شریعتی مجری مراسم ضمن خیر مقدم به حضار و خانواده معظم شهدا، خانواده و فرزندان حاج قاسم سلیمانی، سردار قانی و شاعران حاضر در تالار رودکی گفت: از بین همه شاعرانی که همه شهدا شعر سروده اند، شهید حاج قاسم سلیمانی به من احترام می گذارد، از شما تشکر می کنم. یکی از خوشحالی های من این است که همزمان با شهید سلیمانی بودم. هر وقت به این سخنان آخوند «المؤمنین کلجل رش» می رسم، نمونه مشخصی برای من شهید سلیمانی است. خوشا به حال کسانی که سواد دارند و می توانند این صفت را در شعر بیان کنند.
شعر فلسطین در زبان و ادبیات فارسی سابقه ای طولانی دارد
اولین سخنرانی این برنامه شاعر و دبیر علمی مجلس شورای ملی شهدای قدس محمد کاظمی کاظمی بود که به دعوت شریعتی به صحنه آمد و درباره این مجلس و روند داوری آثار گفت: شعر فلسطینی سابقه ای طولانی در ادبیات فارسی». تاریخ شعر درباره فلسطین به تاریخ پرتلاطم و پرتلاطم فلسطین برمی گردد و این اشعار از آغاز حمله اسرائیل به فلسطین توسط شاعران فارسی زبان سروده و منتشر شده است. شاعران فارسی زبان از ابتدای این تهاجمات احساس مسئولیت کردند و وارد میدان شدند. با پیروزی انقلاب اسلامی، با توجه به ماهیت ارزشی که انقلاب داشت، این جریان بسیار پررنگتر شد و اشعاری در موضوع فلسطین با کمیت و کیفیت بیشتر سروده شد. کتاب هایی مانند «زیتون و سنگ» یا کتاب «جنوب خیبر» که توسط آقای قزوه با موضوع اشعار فلسطینی در شعر فارسی سروده و منتشر شده است، تنها تعدادی از آن اشعار و کتاب هاست.
وی افزود: در سال های اخیر با موج جدیدی که در غزه رخ داد، اشعار زیادی سروده شده است. خصوصاً با مظلومیت غزه و سیل شعر نو، لازم بود شعر فلسطینی در قالب کتاب بازنشر شود. مثل این بود که مدرسه حاج قاسم این کنگره را تشکیل داد و این مجموعه را گردآوری کرد.
سعی کردیم بهترین اشعار درباره فلسطین را جمع آوری کنیم
دبیر علمی کنگره شهدای قدس ادامه داد: کتاب منتخب شعر فلسطین با تلاش حسین معادب و سید محمدمهدی شافعی گردآوری شد و من به عنوان ویراستار و برگزیده نهایی در ویرایش این کتاب نقش داشتم. در واقع اشعار این کتاب هم منتخب اشعار فلسطینی و هم اشعار منتخب کنگره شهدای قدس است که در فصلی مستقل از کتاب منتشر شده است. هدف ما جمع آوری تمام اشعار خوب درباره فلسطین به زبان فارسی بود. اشعار زیادی جمع آوری شد و از بین آنها بهترین اشعار انتخاب شد.
کاظمی درباره استقبال شاعران از این کنگره گفت: پس از صدور دعوتنامه تعداد زیادی از شاعران در آن شرکت کردند و اشعار زیادی به کنگره آمد. وقتی این اشعار را بررسی می کنیم، می بینیم که شاعران جوان پیشرفت خوبی دارند. شعرها هم از نظر کمیت و هم از نظر کیفیت بسیار جالب بودند. یعنی وقتی شعرهایی را می بینیم که کتاب هستند، بعضی از آنها از شاعرانی است که در یکی دو سال اخیر شکوفا شده اند. اشعار کتاب های قبلی هم انتخاب شده که تعدادشان زیاد نیست. یعنی بیشتر اشعار این کتاب از شاعران جوان سال های اخیر است. چرا که در سال های اخیر شاهد یک موج قوی چه از نظر کیفی و چه از نظر کمیت ادبی بوده ایم.
این شاعر افزود: در هر دوره ای می بینیم که شعر جوان بهتر از شعر قدیمی است، باید امیدوار بود و بدانیم که جریان شعر رو به جلو است، این پیشرفت را در زمان نگارش این کتاب و در نقد و بررسی اشعار کنگره
کاظمی ادامه داد: آثاری که به دبیرخانه کنگره رسیده است در مرحله اول توسط داوران مورد ارزیابی قرار گرفت. آقایان کزوه، اصفهان، معادب، سیار 7، خانم محمدی و سید محمدمهدی شافعی در دو مرحله ارزیابی و سپس در جلسه حضوری مجدداً اشعار منتخب را قرائت کردند و در نهایت برگزیدگان این کنگره شناخته شدند.
در قسمت بعدی این برنامه امیرحسینی سامی خواننده و آهنگساز به دعوت نجم الدین شریعتی به روی صحنه آمد تا دو اثر با موضوع حاج قاسم و جبهه مقاومت را تقدیم حاضران کند. اولین کار او با شعر محمد مهدی سیار و اجرای دوم سمیعی با شعر علی محمد معادب اجرا شد.
شروع شعرخوانی
امروز دیدی؟ فردا هیجان انگیزتر است…
در ادامه برنامه مرتضی حیدری الکسیر اولین شاعری بود که روی صحنه رفت و اشعاری را به زبان فارسی و عربی برای حاضران خواند.
گویی رعد و برق نزدیک به هم هستند
طوفان و غزه دو دوست قدیمی هستند
این لانه پنجره باز آتش است
کوه پیمبری است که معجزه اش آتش است
بدون خونریزی رفت خوابید
بگذار آتش به تاریکی صهیون بریزد
آزادی شعر بلندی است مثل آسمان
با خون نوشته شده در گوشه کتاب جهان
امشب نور وحشت شب را شکسته است
شبیه ستاره است
دستی گرد و غبار را از صورت مرد پاک کرد
با اشک غزه یک نفر به ذوالفقار کمین می کند، این سیلی من است
این ساعت حمله هوشمند من است
هان شب در خیبر نشسته! چیکار میکنی
با وعده های صادق حیدر چه می کنید؟
آیا کسی این انتقال را شنیده است؟
دستور سرخ سید 80 ساله
گویا این پیک خراسانی است
این خط از کتاب سلیمانی است
سپس لشکر شاهوبی شب افروز را ببینید
شیطان انس! سنگ ظالم را ببینید
با صد دلیل و دلیل روشن
با رضایت محمد و با عزم یا علی
حقیقت آشکار شد و شیشه فکر شکست
موسی آمد و گردن مارها را شکست
پنجره های سکوت را شکست
آن که صلوات عنکبوت را خواند
بسم الله غم کهنه اول قبله!
چشمان دنیا مثل صبح تو روشن است
زهرا سپکار شاعر بعدی بود که شعری را برای حضار خواند:
امروز دیدی؟ فردا جالب تر است
قله هایی هستند که از رویا هم جالب ترند
تخم ها در خاک پنهان شده اند! روی پای خود بایستید
آن را امتحان کنید، جهان بعد از آن جالب تر خواهد شد
زمانی که امواج به حداکثر پایداری خود می رسند
آنها اوج می گیرند و این دریا جالب تر است
برخیز، دم مظلوم را بگیر! به آسمان
آسمان تاریک اکنون تماشایی تر شده است
روی تپه خانه ات بنشین و قرآن بخوان
خطبه های آتش جالب تر است
راه هایی برای صبر کردن برای دردمان
سقوط ما جالب تر است
به نام خدای مهربان
سپس طوفان مسجدالاقصی جالب تر است
«نقطه کشتار ترامپ» علی ریزو کازوه در نوبت انتشار است
در بخشی دیگر از این مراسم علی ریزو قزوه شاعر و مدیر گروه زبان فارسی صداوسیما گفت: یادم هست این خبر را زمانی که در هند بودم شنیدم و آن شب مثنوی انقلاب را می خواندم. حدود 150 تا 200 بیت در آن مثنوی برای شهید سلیمانی نوشتم.
این شاعر افزود: همان روزی که حاج قاسم به شهادت رسید، قصد داشتم کتابی درباره این شهادت و این جنایت ترامپ بنویسم. نرودا کتاب «انگیزه ترور نیکسون» را منتشر کرده است. نرودا با این کتاب شهرت نیکسون را در جهان به دست آورد. وقتی ترامپ این جمله را گفت، گفتم باید بنویسم «انگیزه برای کشتن ترامپ و جشن انقلاب فلسطین» که شروع کردم و نوشتم.
کازوه درباره این کتاب توضیح داد: همین یکی دو هفته پیش این کتاب را به دوستانی مثل آقای علی محمد معادب دادم تا بخوانند و نظر بدهند. صد و هفتاد صفحه و 300 یادداشت دارد. در این کتاب حدود سیصد شخصیت و شهیدی چون سنور را به حوادث سوریه آوردم و درباره آنها صحبت کردم. کتاب انگیزه ترور ترامپ را به شهید سلیمانی تقدیم کردم و امیدوارم این کتاب تیری در گنبد آهنین آنها باشد. این کار کوچکی بود که به بهترین شکل ممکن آن را انجام دادم.
شاعران حقیقت را مستقیم تر و بهتر از فیلسوفان بیان می کنند
سخنرانی بعدی حضار حجت الاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی بود. قمی با بیان اینکه مکتب حاجی قاسم تشعشع و امتداد مکتب امام روح الله است، گفت: این مردان شگفت انگیز، بزرگ و مؤثری که در این قرن دیدیم مایه افتخار عصر ما هستند. این شخصیت ها و شهدا دستان جان امام خمینی(ره) هستند. چه خوب است که شاعران نسبت این شهدا را با امام (ره) در قالب شعر بیان می کردند. ویژگی شعر در این است که مشکل و حقیقت را بسیار بیشتر و بهتر از فیلسوفان و افراد دقیق و صادق بیان می کند.
وی افزود: اهل ادب و ذوق از جمله کارکنان این مدرسه هستند. شاعران از کارکنان مکتب حاجی قاسم و مکتب مقاومت هستند و می توانند رابطه ائمه و شهدا را بگشایند و در این باره سرود بخوانند و از این نوع رابطه مرید و مرید تمجید کنند. ماشاءالله ما هم در این راه بنده کوچکی هستیم و اینگونه خدمت می کنیم.
افتتاحیه کتاب “گزیده شعر فلسطین”
در قسمت بعدی این برنامه با حضور حجت الاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، علیرضا قزوه، زینب سلیمانی، رضا سلیمانی، علی محمد معادب، محمدمهدی شافعی، حسین معادب و با حضور دختر شهید، متولیان حرم شهید عمون اللهی و همسر شهید عباس نیلفروشان از کتاب «قطعه ای از شعر فلسطینی» منتشر شد. این کتاب به انتخاب محمدمهدی شافعی و حسین معادب توسط بنیاد حفظ آثار و نشر آثار شهید حاج قاسم سلیمانی با مقدمه محمدکاظم کاظمی منتشر شده است.
بخش پایانی برنامه های این مراسم، معرفی مجریان همایش ملی «شهید قدس» و تقدیر از آنان بود که توسط جمعی از معلمان و مدعوین به آنان تقدیم شد.
در ابتدا از خانم فاطمه عریف نژاد به عنوان میزبان ویژه این کنگره تجلیل شد.
محمد کاظمی کاظمی، دبیر علمی این کنگره درباره شناخته شدن فاطمه عارف نژاد به عنوان «برنده ویژه» توضیح داد: در مرحله داوری نام شاعران را نداشتیم و شعرهای بدون نام را داوری کردیم. پس از انتخاب و نهایی شدن اشعار منتخب، می خواستیم ببینیم که شعرهای منتخب متعلق به چه کسانی است. آنجا بود که تعدادی از بهترین و برگزیده ترین اشعار این کنگره را از سرکار خانم عارف نژاد دیدیم. یعنی چهار پنج شعر در این کنگره انتخاب شد. از این رو تصمیم گرفتیم از وی به عنوان کاندیدای ویژه کنگره شهدای قدس تجلیل کنیم.
هیئت داوران کنگره ملی شهدای قدس شامل محمدمهدی سیار، علیرضا کزوه، علی محمد معادب، حسین معادب، محمدمهدی شافعی، محمد کاظمی کاظمی و محمدمهدی خانمحمدی از دیگر مجریان این کنگره تشکر و معرفی کردند. با تشکر از فاطمه اوریف نژاد
بر اساس اعلام هیات داوران، حسن زرنقی، سید سلمان علوی، خانم ها زهرا سپهکور، مرتضی حیدری الکسیر، مریم پیله ور، مریم خراسانی مطلق، فاطمه اصغری علیایی و محمد میر به عنوان برگزیدگان اصلی کنگره شناخته و دریافت شدند. جایزه لوح افتخار و جایزه نقدی این کنگره.
ممکن است بپسندید
-
کنایه قالیباف به صباغیان: وقتی میخواهیم آییننامه را اجرا کنیم میگویند دیکتاتوری و پادگانی است! + فیلم
-
ابداع روش درمانی جدید سرطان مبتنی بر ترشحات سلولهای بنیادی در ایران
-
سکوت جاستین ترودو در برابر ترامپ شکست؛ هرگز تسلیم نمیشویم!
-
اعمال قانون ۷۵ هزار راننده به دلیل تخلفات حادثه ساز در ۱۵ روز
-
لیائو کاسانو را دلقک خواند+ عکس جنجال جدید اینستاگرام