اگر فکر کنیم می‌توانیم با افزایش تولید و ذخیره‌سازی ناترازی گاز را حل کنیم، اشتباه کرده‌ایم

تبلیغات بنری


به گزارش گروه اقتصادی سارین، امید شکری روز یکشنبه (3 آذرماه) در نشست تخصصی «سیاست گذاری در حوزه انرژی و توسعه منابع تجدیدپذیر با رویکرد رفع عدم تعادل و جذب سرمایه» در دومین همایش و نمایشگاه پتروکام ایران با بیان اینکه مدت هاست حرکت جهانی به انتقال انرژی از سوخت‌های فسیلی و به سمت انرژی‌های پاک را آغاز کرده است، گفت: طبق پیش‌بینی‌های آژانس بین‌المللی انرژی، رشد منابع تجدیدپذیر در سال‌های آینده سرعت بیشتری خواهد گرفت و تا سال 2050 تامین‌کننده اصلی انرژی خواهند بود. بنابراین ما از حامل های فسیلی از بین خواهند رفت.

وی افزود: اما نکته مهم این است که حتی در سال هایی که منابع تجدیدپذیر سهم بالایی در سبد انرژی جهانی دارند، سهم کل نفت و گاز در سبد انرژی جهانی بیشتر از منابع تجدیدپذیر است، یعنی منابع تجدیدپذیر نباید تمام انرژی موجود در جهان باشد

معاون مهندسی، تحقیقات و فناوری وزیر نفت با بیان اینکه این موضوع برای ایران که مزیت اقتصادی آن مبتنی بر نفت و گاز است از اهمیت ویژه ای برخوردار است، افزود: زمان کمی برای رسیدن به اوج تقاضا برای نفت داریم. وی افزود: علاوه بر حرکت به سمت انتقال انرژی، باید حداکثر تولید نفت و گاز داشته باشیم و این ثروت زیرزمینی را به یک اقتصاد مولد تبدیل کنیم.

92 درصد نیروگاه ها مبتنی بر سوخت هستند

شاکری با اشاره به موضوع تراز انرژی که این روزها ایران با آن مواجه است، گفت: در نتیجه سیاست هایی که در سال های گذشته در حوزه انرژی انجام شده است، اکنون با مشکل تراز انرژی مواجه هستیم. به عنوان مثال 60 درصد برق دنیا با سوخت های فسیلی تولید می شود که 92.4 درصد آن در ایران است. دلیل آن روشن است، زیرا فرض می‌کردیم که به منبع نامحدود گاز متصل هستیم، بنابراین توسعه همه بخش‌های اقتصاد کشور را بر اساس گاز توسعه دادیم.

وی تصریح کرد: در 10 سال گذشته نرخ رشد گاز در تمامی بخش ها 5 درصد بوده و علیرغم اینکه تولید همواره افزایش داشته است، اما در رقابت تولید و مصرف گاز، این صنعت همواره مدیون صنعت گاز بوده است. بخش مصرفی که منجر به عدم تعادل گاز شده است نشان داد که در فصل زمستان اکثر بنگاه های تولیدی از عدم تعادل گاز رنج می برند. آنها می بینند

مصرف گاز ایستگاه های برق برابر با 4 فاز پارسی جنوبی است

معاون وزیر نفت در امور مهندسی، تحقیقات و فناوری ادامه داد: اکنون مصرف گاز نیروگاه ها به 90 میلیارد متر مکعب در سال رسیده است که معادل تولید گاز در چهار مرحله جنوب فارس است، در حالی که اگر برق از این نیروگاه تولید شود. گاز تولیدی انرژی های تجدیدپذیر به بخش صنعت منتقل شد و ارزش افزوده بیشتری برای کشور به ارمغان آورد.

شاکری با بیان اینکه علاوه بر عدم تعادل گاز، برق و فرآورده های نفتی، تصریح کرد: برای حل این مشکل باید به بحث انرژی نگاه کل نگر داشت و از نگاه به قطعات پرهیز کرد.

وی با بیان اینکه باید برای بی تعادلی انرژی چاره ای اساسی بیندیشیم، ادامه داد: با توجه به افزایش سالانه تقاضای گاز در کشور، اگر برای افزایش تولید سرمایه گذاری نکنیم، با توجه به کاهش تولید میادین نفت و گاز، در صورت عدم سرمایه گذاری در زمینه افزایش تولید، کاهش تولید میادین نفت و گاز را افزایش می دهد. تولید در چند سال آینده کاهش خواهد یافت

عدم تعادل گاز اگر کاری نکنیم به 700 میلیون متر مکعب می رسد!

معاون وزیر نفت در امور مهندسی، تحقیقات و فناوری با اشاره به سخنان اخیر وزیر نفت مبنی بر اینکه سرمایه گذاری در اجرای طرح های بهسازی در پورسی جنوبی مهمتر از نان است، گفت: اگر این اتفاق نیفتد. اگر این اتفاق بیفتد، در فصل سرد زمستان ناراضی خواهد بود».

شاکری در ادامه سخنان خود گفت: برای رفع تعارضات با اجرای طرح های توسعه میادین جدید و افزایش فشار بر جنوب فارس، افزایش تولید گاز کشور در چهار بخش، افزایش ظرفیت ذخایر گازی در منطقه ضروری است. کشور چهار برابر همچنین در برنامه هفتم توسعه بهینه سازی مصرف انرژی و توسعه انرژی های تجدیدپذیر و اصلاح نظام تعرفه ها پیش بینی شده است.

وی گفت: مجموعه این اقدامات قیمتی و غیرقیمتی همان سیاست اصلاح سبک مصرف است که در سال 1388 از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد.

معاون مهندسی، تحقیقات و فناوری وزیر نفت گفت: البته اگر فکر می کنیم با افزایش تولید و ذخیره سازی می توانیم عدم تعادل گاز را حل کنیم، اشتباه می کنیم، زیرا شکاف بین تولید و تقاضا را نمی توان با انرژی های تجدیدپذیر پر کرد. و بهینه سازی نیز به ما کمک می کند

شکری با بیان اینکه در برنامه هشت ساله می توانیم نارضایتی ها را به طور کامل رفع کنیم، تصریح کرد: اجرای این برنامه 104 میلیارد دلار نیاز دارد. این یک سرمایه گذاری است به این معنی که ما باید در یک سال 13 میلیارد دلار در این بخش سرمایه گذاری کنیم که این امر مستلزم هماهنگی همه ارکان کشور است.

وظایف وزارت نفت در حل منازعات

وی گفت: در برنامه هفتم توسعه وظایفی بر عهده وزارت نفت گذاشته شده است که از جمله آن می توان به محاسبه سرمایه گذاری نفت و گاز اشاره کرد که باید در چارچوب برنامه های توسعه از این حساب انجام شود. همچنین در قالب تولید، صنایعی که از عدم تعادل گازی رنج می برند، می توانند در توسعه میادین گازی مشارکت کرده و از این طریق کمبود غذایی خود را جبران کنند.

معاون وزیر نفت در امور مهندسی، تحقیقات و فناوری با اشاره به ایجاد سازمان راهبردی انرژی ادامه داد: ایجاد این سازمان با مدیریت سمت تقاضا که تا کنون باقی مانده است، برخورد خواهد کرد و به ما این امکان را می دهد که مصرف از طریق اصلاحات ساختاری مدیریت مزخرف.

شکری خاطرنشان کرد: در خصوص بهبود مصرف انرژی نیز برنامه ریزی شده است تا 12 هزار مگاوات برق از انرژی های تجدیدپذیر تولید شود که این نیز مکانیزم موثری است که فضا را برای اجرای پروژه های بهینه سازی و صرفه جویی در مصرف گاز فراهم می کند.

وی تصریح کرد: البته تحقق این اهداف نیازمند تلاش جدی و منابع مالی بالا است اما با اجرای آن در پایان برنامه شاهد صرفه جویی یک میلیون و 285 هزار بشکه ای خواهیم بود که رقم قابل توجهی است.

معاون امور مهندسی، تحقیقات علمی و فناوری وزیر نفت در ادامه سخنان خود گفت: اکنون ظرفیت کل نیروگاه ها به دلیل تولید برق غیر صنعتی 2.3 درصد است که این رقم در پایان سال به 12 درصد می رسد. برنامه هفتم اگرچه این رقم خوبی است، اما با توجه به اینکه سهم جهانی نیروگاه ها از منابع تجدیدپذیر 60 درصد است، باید تا حد امکان در مسیر انرژی های تجدیدپذیر پیش برویم.

نوآوری در مدل های تامین مالی انرژی های تجدیدپذیر

شکری تصریح کرد: البته برای رسیدن به اهداف توسعه انرژی های تجدیدپذیر باید در مدل های تامین مالی نیز نوآوری کنیم، پنل سبز کارآمدترین انرژی های تجدیدپذیر است و امیدواریم با سازوکارهایی سرمایه گذاران را تشویق به حرکت در این مسیر کنیم. فکر در این زمینه ساخته شده است بیایید شاهد رشد سرمایه در این بخش باشیم.

تبلیغات بنری

منبع : خبرگزاری snn

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *