در این نشست خبری، اولین عرضه ارز پتروشیمی در بازار ارز تجاری مطرح شد.
برای اطلاع رسانی گروه اقتصادی سارینصبح امروز نشست خبری اولین عرضه بورس نفت و مواد شیمیایی در «بازار تجاری» در محل مرکز مبادلات طلا و ارز ایران با حضور علی سعیدی مدیر کل این مرکز و علی برگزار شد. مهدوی ابهری، دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایان صنعت پتروشیمی.
در ابتدای این جلسه علی سعیدی رئیس مرکز طلا و ارز ایران ضمن ارائه گزارشی از ساماندهی و مدیریت بازار ارز گفت: انشاالله به زودی به عمق قابل توجهی خواهیم رسید. از نظر معاملات نقدی به قراردادهای آتی ارز و قراردادهای آتی ارز اشاره می کنیم. زیرساخت های این کارها آماده است و منتظر تایید بانک مرکزی برای استفاده از این ابزارها هستیم.
ارز خدماتی (سفر) نیز در حال ورود به بازار ارز تجاری است
وی افزود: ارز خدماتی به زودی به بازار ارز تجاری منتقل می شود. در حال حاضر 994 واردکننده و 58 صادرکننده در بازار ارز فعال هستند. روزانه 45 میلیون دلار در بازار ارز معامله می شود، هرچند پیش بینی می کنیم امروز این نرخ بیشتر شود، اما به مرور زمان نسبت به سایر حوزه های ارزی در خدمت آنها خواهیم بود.
سعیدی گفت: هلدینگ خلیج فارس یکی از بازیگران اصلی واردات ارز دیروز در بازار ارز بود. مدل ارزی در صنعت پتروشیمی دارای چالشهای خاص و جنبههای قانونی بسیاری است، بنابراین این موضوع را نمیتوان به سرعت پیگیری کرد.
وی ادامه داد: همانطور که اشاره کردم از شرکت های نفتی و شیمیایی عرضه خوبی داشتیم اما همه آنها نمی توانند ارز خود را وارد این بازار کنند.
رئیس مرکز مبادلات طلا و ارز ایران افزود: حدس ما این است که صادرکنندگان و واردکنندگان هم اکنون در حال آزمایش و ارزیابی یکدیگر هستند.
سعیدی گفت: کار مرکز مبادلات طلا و ارز ایران فقط مدیریت معاملات است و ما به هیچ وجه در روند بازار دخالت نمی کنیم. در روزهای آینده شرکت های نفتی و شیمیایی بیشتری به ما خواهند پیوست. تعدادی دیگر از شاخه های صنعت ارز در حال ورود به بازار هستند.
صادرکنندگان از شرایط نیما راضی نبودند
از دیگر سخنرانان این نشست خبری علی مهدوی ابهری دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایان صنعت پتروشیمی ضمن تقدیر و تشکر از مسئولان سازمان بازار ارز گفت: زمانی که مجبور شدیم ارز خود را در نیما بفروشیم، بسیاری از صادرکنندگان نبودند. راضی با شرایط حتی پیشنهاد شده است که تولیدکنندگان و صادرکنندگان به واردکنندگان اجاره بدهند.
مهدوی ابهری ادامه داد: مشاهده شد که در همان زمان قیمت کالاهای وارداتی بر اساس قیمت های غیررسمی دلار تعیین می شد، پس فلسفه سامانه نیما چه بود؟
وی ادامه داد: تاکنون با وجود همه مشکلات 8.5 میلیارد دلار از طریق پتروشیمی وارد کشور شده است. قصد داریم تا پایان سال 10 میلیارد دلار دیگر وارد کشور کنیم. البته این عدد جدا از مصرف خود صنعت پتروشیمی است.
دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی افزود: امسال صادرات صنعت پتروشیمی رو به افزایش است. از نظر حجم صادرات شاهد افزایش 5 درصدی بودیم. از نظر درآمد 7 درصد افزایش داشتیم.
وی بیان کرد: دیروز بانک های موجود آمادگی میزبانی از شرکت های پتروشیمی را نداشتند. به همین دلیل حجم معاملات زیاد نبود اما به تدریج شرایط رو به بهبود است.
مهدوی با اشاره به اینکه روز گذشته اولین عرضه فرآورده های نفتی بود، گفت: روز گذشته معامله انجام شد و 10 میلیون دلار ارز در یک روز در بازار ارز تجاری فروخته شد. در اینجا، معامله با نزدیک ترین پیشنهاد به پیشنهاد ما به بانک کارگزار بسته می شود و هیچ کس دیگری آن را نمی بیند.
دبیر اتحادیه نفت و شیمیایی کشور در ادامه سخنان خود گفت: نتیجه بازار ارز تجاری چه تفاوتی با نیما دارد؟ عده ای دوست نداشتند ارز خود را وارد سامانه کنند اما حالا به هر قیمتی که می خواهند در سامانه می گذارند یا می خرند یا قیمتش را پایین می آورند تا بفروشند.
وی افزود: در سامانه نیما ارزی را که عرضه می کردیم قیمت گذاری می کردیم اما یک سنت بالاتر و کمتر نمی فروختیم اما در این سامانه اگر گران بخرند فروخته می شود اما اگر آنها نمی خرند، ما قیمت را پایین می آوریم.”
مهدوی با بیان اینکه سالانه بیش از 10 میلیارد دلار به دولت می دهیم، گفت: با وجود بازار ارز تجاری، تعادل در بازار برقرار می شود. این بازار سفارشی نیست و با عرضه و تقاضا سروکار دارد. این حرکت خوب است، اما باید صبور بود و منتظر بقیه صادرکنندگان بود.
دبیر مجمع نفت و شیمیایی کشور با تاکید بر این نکته که ارز ترجیحی کالاهای اولیه وجود دارد، گفت: چرا واردکننده گوشی موبایل باید پول سازنده را بگیرد و به هر قیمتی که دارد در بازار بفروشد؟
وی افزود: این سامانه در بازار سرمایه نیز موثر بود. علیرغم اخبار مختلف سیاسی، بازار سرمایه ۲ میلیون و ۸۰۰ واحد کاهش یافت و امیدواریم این بازار که باید نقدینگی را جذب کند، افزایش تولید داشته باشد. کند کردن
مهدوی تاکید کرد: من هرگز ندیدم بانک مرکزی به ما اعلام کند که در پروژه های ما مشارکت خواهد کرد، یعنی بانک مرکزی متوجه شده است که تولید و صادرات نقاط قوت است.