بزرگترین مصرف‌کننده‌ باوجود کمترین بهره‌وری/ صنعت برق چرا درگیر بحران است؟

تبلیغات بنری


صنعت برق ایران علی رغم ظرفیت بالای نیروگاه های حرارتی ، هنوز در حدود 2 ٪ راندمان کم است. این بدان معناست که تنها 5 ٪ از انرژی تحویل داده شده به نیروگاه ها به برق تبدیل می شود و بقیه به دلیل فرسودگی تجهیزات هدر می روند و این منجر به افزایش هزینه ها و هدر رفتن منابع طبیعی می شود.

گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجویی ، صنعت برق این کشور با وجود ظرفیت بالای نیروگاه های حرارتی ، در کارآیی و بهره وری با مشکلات جدی روبرو است. در ابتدای سال ، ظرفیت نیروگاه های کشور شامل بخاری ، گاز و چرخه های ترکیبی است که تولید برق بالایی دارند. با این حال ، مشکلاتی مانند فرسودگی تجهیزات ، از بین رفتن انرژی در تولید و انتقال و وابستگی به سوخت های فسیلی باعث کاهش کارایی و هدر رفتن انرژی می شود.

در آغاز سال ، ظرفیت نیروگاه های حرارتی کشور به طور جداگانه از 1.2 مگاوات برای نیروگاه های بخاری ، 1.2 مگاوات برای نیروگاه های گازی و 4.3 مگاوات برای نیروگاه های چرخه ترکیبی تشکیل شده بود. به عبارت دیگر ، نیروگاه های چرخه ترکیبی حدود 2 ٪ از ظرفیت تولید برق کشور را تشکیل می دهند. با این حال ، با وجود ظرفیت بالای ، راندمان تولید برق در این گیاهان بسیار کم است ، به طوری که با وجود تخصیص بخش اعظم منابع سوخت کشور به صنعت برق ، تولید برق به همان دلیل لازم نیست.

به گفته تاوانیر ، میانگین کارآیی نیروگاه های کشور در حال حاضر حدود 2 درصد است. این بدان معناست که فقط 5 واحد انرژی (گاز یا سوخت مایع) که به نیروگاه ها تحویل داده می شوند به برق تبدیل می شوند و بقیه از طریق تجهیزات فرسوده و ناکارآمد نیروگاه ها از بین می روند. در بعضی موارد ، کارشناسان معتقدند که کارآیی حتی کمتر از 2 ٪ است. این باعث می شود منابع طبیعی کشور هدر داده و بهره وری را کاهش دهد.

علاوه بر این ، مقدار قابل توجهی از انرژی در فرآیند انتقال و توزیع نیرو از بین می رود. طبق آمار ، 2 تا 5 درصد از برق تولید شده در فرآیند انتقال و توزیع از بین می رود. این مشکل عمدتاً به دلیل فرسودگی شبکه توزیع و تجهیزات آن است که نیاز به نوسازی و سرمایه گذاری دارد. این هدر رفتن انرژی باعث افزایش هزینه ها و کاهش کارایی سیستم برق کشور می شود.

یکی از دلایل اصلی راندمان پایین نیروگاه ها ، فرسودگی تجهیزات و زیرساخت ها است. بسیاری از نیروگاه ها ، به ویژه نیروگاه های بخاری و گازی ، از عمر مفید خود فراتر رفته و هنوز در بهره وری کم هستند. به عنوان مثال ، نیروگاه هایی مانند نیروگاه عمودی و نیروگاه تهران Ba'ath با آب و مصرف سوخت بالا هنوز کار می کنند ، در حالی که در سایر کشورها نیروگاه هایی با این شرایط از تولید خارج هستند.

تأثیر کمبود گاز و وابستگی به سوخت های فسیلی

آمار نشان می دهد که 5 ٪ از تولید برق کشور به گاز طبیعی بستگی دارد و نیروگاه ها دومین مصرف کننده گاز با حدود 2 درصد از گاز کشور هستند. در فصول سرد سال ، استفاده از سوخت های جایگزین مانند دیزل و مازوت با کاهش عرضه گاز به نیروگاه ها افزایش می یابد. علاوه بر افزایش هزینه ها ، این سوخت ها همچنین به مشکلات زیست محیطی و آلودگی هوا سوخت. از طرف دیگر ، ایران توجه کمتری به بهینه سازی مصرف سوخت و استفاده از فناوری های جدید برای افزایش کارایی به دلیل قیمت ارزان سوخت داشته است.

هیچ اراده ای برای بازسازی و نوسازی نیروگاه ها وجود ندارد

یکی دیگر از مشکلات مهم صنعت برق کشور عدم اراده برای بازسازی نیروگاه ها و تجهیزات نوسازی است. بسیاری از نیروگاه ها علی رغم ماندگاری طولانی خود ، هنوز در مدار تولید هستند و همچنان با راندمان کم کار می کنند. در این شرایط ، استفاده از سوخت های فسیلی مانند دیزل و مازوت مجبور به تولید برق می شود و نه تنها منجر به هزینه های اضافی می شود ، بلکه باعث آلودگی بیشتر محیط زیست می شود.

با این حال ، علی رغم تخصیص بخش عمده ای از منابع سوخت کشور به صنعت برق ، به دلیل کمترین بهره وری نیروگاه ها و مشکلات ساختاری در این بخش ، تولید برق به همان دلیل لازم نیست. این مشکلات نه تنها منجر به از بین رفتن منابع طبیعی می شود بلکه هزینه های اضافی و آلودگی محیط زیست را نیز به همراه می آورد. وزارت انرژی باید با انجام اقدامات جدی برای بازسازی نیروگاه ها ، نوسازی زیرساخت ها و بهینه سازی مصرف سوخت ، این مشکلات را حل کرده و بهره وری نیروگاه را افزایش دهد.

تبلیغات بنری

منبع : خبرگزاری snn

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *