باید ورق بزنیم
به گزارش 100 آنلاین، پس از ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران و همزمان با مراسم تحلیف پزشکیان، اکنون بسیاری ادعا می کنند که موازنه قوا بین ایران و اسرائیل در 25 آوریل شکل گرفته است. حمله در تهران بار دیگر مختل شده است. اکنون طبق گزارش نیویورک تایمز، ایران در حال آماده شدن برای دومین حمله مستقیم به اسرائیل است و باید دید وضعیت منطقه چگونه پیش خواهد رفت و آیا همچنان شاهد رویارویی گسترده در میانه خواهیم بود یا خیر. شرق یا نه. در همین راستا و برای تحلیل پیامدهای واکنش تهران با احمد بخشیش اردستانی به گفت وگو نشستیم تا نظر این نماینده کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دوازدهم را جویا شویم. آنچه در ادامه می خوانیم شرح این حدیث است.
آقای اردستانی، مصاحبه را از جلسه فوق العاده روز چهارشنبه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مجلس دوازدهم در خصوص ترور اسماعیل هنیه آغاز می کنیم. در جلسه حضور داشتید؟ آیا می توانید اطلاعاتی در مورد نتایج جلسه به ما بدهید؟ چه موضوعاتی مطرح شد؟
متاسفانه به دلیل کارم نتوانستم در جلسه شرکت کنم. بله در جلسه کمیته دوستان و نمایندگان محترم ابعاد جنایت ترور شهید هانیه را مطرح کردند و مطالبی مطرح شد.
چه موضوعاتی؟ آیا شما جزئیات را دارید؟
بله، اما نمی توانم جزئیات این جلسه را به طور کلی به شما بگویم. اما اهمیت و حساسیت موضوع و موضوعات مطرح شده در این جلسه ایجاب می کند که به صورت عمومی منتشر نشود. جزئیات این ترور ناجوانمردانه صهیونیست ها در تهران چیزی نیست که بتوان در مصاحبه منتشر کرد.
اگر نمی خواهید جزئیات را ارائه کنید …
موضوع خواسته من نیست. موضوع اهمیت و محرمانه بودن موضوع است.
به طور کلی اگر وارد جزئیات نمی شوید آسیب شناسی دستگاه های اطلاعاتی و نهادهای امنیتی در این جلسه مطرح شد؟
من نمی توانم دوباره به شما پاسخ دهم. اما فارغ از این سوال، معتقدم بحث انتقاد از دستگاه های اطلاعاتی و نهادهای امنیتی تنها به ترور شهید اسماعیل هنیه در تهران محدود نمی شود و در موارد متعدد دیگری نیز شاهد این نقص امنیتی بوده ایم. از ترور شهید فخری زاده تا ترور شهید صیاد خدی، خرابکاری در نطنز و تورقوزآباد و موارد مشابه دیگر.
من صحبت های زیادی با شما داشته ام و شما قبل از حضور در مجلس دوازدهم انتقادات جدی به نفوذ داشتید. حالا مقوله نفوذ در ترور هانیه را چگونه تحلیل می کنید؟
موضوع در اینجا به بررسی و بررسی وضعیت ساختار نهادهای اطلاعاتی و امنیتی کشور اشاره دارد. من بارها در گفتوگو با شما اشاره کردهام که از منظر رضایتبخش یکی از مهمترین مشکلات ما، عملکرد موازی این دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی است. متأسفانه این موازی کاری ها باعث ایجاد شکاف، عدم تعادل و کمبود شده است. در هر صورت، نمی توان واقعاً نفوذ را انکار کرد و متأسفانه مجموعه ترورها و خرابکاری های هسته ای تأثیر گسترده ای را تأیید و نشان می دهد که باید هر چه سریعتر پایان یابد. یکی از چیزهایی که قبل از انقلاب باید از ایشان می آموختیم، تأسیس آن دستگاه قدرتمند اطلاعاتی و امنیتی بود که در کشورهای ایران و رقبای آن رعب و وحشت ایجاد می کرد و زیر نظر شخص شماره یک کشور بود. . ما قطعا باید چنین فضایی را برای سرویس ها و نهادهای امنیتی و اطلاعاتی خود ایجاد کنیم تا به خط نفوذ پایان دهند.
از چه طریقی؟
معتقدم باید وزارت اطلاعات را مرکز جامع مسائل اطلاعاتی و امنیتی کشور کنیم و بعد هر نهاد انتظامی، اطلاعاتی و امنیتی را از اطلاعات سپاه گرفته تا اطلاعات ارتش، فرجه، وزارتخانه. وزارت کشور و سایر نهادها در زمینه های تخصصی خود مداخله می کنند و با وزارت اطلاعات همکاری می کنند تا از این عملیات های موازی جلوگیری کنند. در غیر این صورت در صورت ادامه رقابت اطلاعاتی بین نهادهای امنیتی و موازی کاری این نهادها، همچنان شاهد خطاها، شکاف ها و هک ها خواهیم بود. درست است که رقابت در برخی مباحث به طور کلی پویایی را به دنبال دارد، اما به ویژه در مباحث امنیتی و اطلاعاتی، موازی کاری و رقابت در عمل نشان داده است که به جای پویایی، فضای لازم را برای ایجاد خطا و خلأ فراهم کرده است.
واکنش احتمالی تهران را چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا نظری در مورد این تعامل، محدودیت ها و جزئیات آن دارید؟
تصور میکنم این واکنش به شکل تیراندازی به سرزمینهای اشغالی و ایجاد جنگ مشترک بین گروههای مقاومت در منطقه علیه اسرائیل خواهد بود.
همزمان به حمله به ساختمان کنسولگری ایران در سوریه و شهادت رهبران سپاه پاسداران ایران پاسخ دادیم. اما این بار صهیونیست ها رئیس دفتر سیاسی حماس در ایران را همزمان با مراسم تحلیف رئیس جمهوری اسلامی ایران ترور کردند. بنابراین، به عنوان یک قاعده کلی، باید اقدامات جدی تری برای پاسخ برابر و همچنین برای موازنه قوا، موازنه ترور و موازنه تهدیدها اتخاذ شود. امنیت ایران، وحدت کشور و منافع ما چیزهایی نیست که بخواهیم با کسی به ویژه دشمنمان رژیم صهیونیستی سازش کنیم. خلاصه بگوییم، البته اگر دوباره با شما بحث نکنیم، معتقدم ما تنها یک راه برای بازدارندگی استراتژیک و قطعی جمهوری اسلامی ایران در مقابل رژیم صهیونیستی و دیگر دشمنانمان داریم و آن اینکه است…
تست گرم، نه!
ما باید بمب اتم تولید کنیم.
اما در شرایط کنونی مواضع شما که بارها از سوی برخی از مسئولان همچون آقای کمال خرازی تکرار شده است، هرچند به زبان معتدل تر، بسیار پرهزینه بوده است. در ضمن، بسیاری معتقدند یکی از دلایل تصمیم اخیر شورای حکام آژانس علیه تهران، مطرح شدن این موضوعات در سایه فرار هسته ای ایران بوده است. آیا تکرار این نوع بحث ها در شرایطی که دولت پزشکیان خود را برای تنش زدایی و تعامل با غرب آماده می کند، گران نیست؟
بدون معنی، اگر دولت پزشکی بخواهد مذاکرات متعادل و برابری را انجام دهد، باید از حمایت قوی برخوردار باشد، یعنی اجتناب از سلاح هسته ای. من کاری به اظهارات آقای خرازی و دیگران ندارم. اما معتقدم در شرایط کنونی اگر بخواهیم برای همیشه به زنجیره تروریسم و جنایات رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران پایان دهیم، باید به فرار هسته ای برسیم.
خود غربی ها می گویند حق به زور و قانون قانون جنگل است. می بینید که با وجود ده ماه جنایت و کشتار صهیونیست ها در غزه و شهادت 40 هزار فلسطینی، منطق عدالت و اخلاق هیچ گاه نتوانسته چیزی را فراهم کند. چرا؟! چون قدرت و قانون جنگل پشت صهیونیست هاست. ما همچنین باید قدرت خود را افزایش دهیم. ببینید، اسرائیل از همه خطوط قرمز عبور کرده است. میهمان ویژه ما عزیر در تهران در مراسم تحلیف دکتر ترور شد. هیچ چیز دیگری در خور ستایش نیست.
آیا در عملیات وادصادق خیلی ها هشدار ندادند که اگر ایران با موشک و پهپاد به سرزمین های اشغالی فلسطین حمله مستقیم کند، آتش جنگی گسترده در کل خاورمیانه شعله ور می شود و ما حتی این کار را خواهیم کرد؟ درگیری بین آمریکا و ایران را تماشا کنید. چه بود؟! ایران 300 موشک و پهپاد پرتاب کرد و آمریکا وارد جنگ با ایران نشد. بنابراین، شما نباید سلاح های هسته ای را به عنوان یک هیولا در نظر بگیرید. این هم یک نکته تاریخی است که می توان از آن چشم پوشی کرد. اولویت اول باید امنیت باشد. امنیت ما در داخل و خارج باید به طور کامل تضمین شود. در حوزه بیرونی امنیت ما با مقابله با اسرائیل و آمریکا تضمین می شود و در این زمینه ایران به بمب اتم نیاز دارد.
بارها به شما گفتهام که وقتی شاهد این حجم بیسابقه تحریمها و فشارهای زنده بر مردم ایران و ملت آن هستیم، چرا حداقل برای رسیدن به این همه فشار، بمب هستهای نیست؟! چون واقعا تحمل فشار و تحریم منطقی نیست و از طرفی انرژی هسته ای ما حتی توانایی تولید برق را هم ندارد. حالا مخلوط و پیاز را می خوریم. ما هنوز باید پرداخت کنیم. این نه عقلانی است و نه ممکن. تابستان امسال و مرداد امسال می بینید که انرژی هسته ای کشور حتی نتوانسته کسری تولید را جبران کند. در اینجا یک سوال واقعی در ذهن مردم ایران ایجاد می شود: اگر سال هاست که به دلیل فعالیت های هسته ای از تحریم ها و فشارهای اقتصادی رنج می بریم، چه زمانی باید به ما این اختیار داده شود؟ اگر انرژی هسته ای نمی تواند کمبود برق ما را جبران کند، پس چه فایده ای دارد؟ فراموش نکنیم که در این تحریم ها، اقتصاد ایران میلیاردها دلار آسیب دید، معیشت مردم آسیب دید، سفره ایرانی ها کوچک و کوچکتر شد، بیماران سرطانی، پروانه ها و دیگر بیماران خصوصی جان باختند و… جایی برای پاسخگویی همه این فشارها، فقط به این دلیل که جمهوری اسلامی ایران به دنبال انرژی صلح آمیز هسته ای و دانش است، ما باید بمب اتم را بدست آوریم، حداقل برای خنثی کردن تروریسم علیه اسرائیل به خاطر این همه هزینه و فشار، اجازه دهید ما در این سال ها ایجاد کنیم. من به شما قول می دهم تا زمانی که این بمب اتمی را در اختیار نداشته باشیم، سیاست تروریسم و خرابکاری صهیونیست ها ادامه خواهد داشت و قطعاً با شهادت اسماعیل هنیه ختم نمی شود. در عین حال، من به شما اطمینان می دهم که بازدارندگی هسته ای یک محرک سیاست خارجی بسیار قوی برای دولت آقای رئیس جمهور خواهد بود. حقیقت این است که اگر میخواهیم به نقطه فرار هستهای برسیم باید بدون اغماض آن را در دستور کار قرار دهیم. این وضعیت برای همه آزار دهنده است. برجام احیا نخواهد شد و ما بمب اتمی نداریم، اما به اندازه کشور بمب اتمی مانند کره شمالی و حتی چند برابر کره شمالی در معرض تحریم هستیم. از شما می پرسم آیا این موضع عقلانی است؟!
برخلاف شما، دیدگاه شما کاملاً در تضاد با قرائت واکنشی و استرسآور ارائه شده توسط پزشکیان است که میتواند شعلههای جنگ را شعلهور کند. برعکس؟
اتفاقا دست دکترها پر است. ساخت سلاح هسته ای تنها راه حل جمهوری اسلامی ایران برای برون رفت از چالش ها و بن بست سیاسی، دیپلماتیک و امنیتی مربوط به برنامه جامع اقدام مشترک و پرونده فعالیت های هسته ای در مذاکرات احتمالی قبل از دولت چهاردهم است. تا زمانی که ایران به بمب هسته ای دست پیدا نکند، این چالش ها و مشکلات در دوره ها و دوره های مختلف با قوت یا ضعف به هر شکلی ادامه خواهد داشت. در دولت روحانی به گونه ای، در دولت رئیس جمهور به گونه ای دیگر و قطعا در دولت پزشکیان به گونه ای دیگر. البته در سطح دیگری از تحلیل، این نوع موقعیت ها می توانند معیاری برای ایجاد برگ برنده و تقویت اهرم فشار طرف مقابل نیز باشند. زیرا یکی از ترس های جدید اروپایی ها و آمریکا این است که ایران به نقطه فرار هسته ای رسیده است.
ما از موضوع ترور هانیه فاصله گرفتیم اما باید به تحلیل شما پاسخ دهم. تا اکتبر سال آینده، ما این فرصت را داریم که با اروپا برای احیای برنامه جامع اقدام مشترک تعامل داشته باشیم. لذا وقت حکومت بسیار محدود است و تا مهر 1404 ق. زیرا اروپایی ها هشدار دادند که قبل از پایان یافتن قطعنامه 2231 به عنوان ضمانت اجرایی برنامه جامع اقدام مشترک قبل از اکتبر 2025، یا باید مذاکرات جدیدی برای توافق جدید انجام شود و یا اینکه شاهد بازگشت قطعنامه های شورای امنیت در قالب فعال سازی برجام خواهیم بود. توافق هسته ای مکانیسم ماشه. اینجاست که حرف شما زیر سوال می رود. برعکس؟ فعال سازی مکانیسم ماشه یک فرآیند قانونی است که باید توسط کمیته مشترک برجام بررسی و در نهایت به شورای امنیت ارجاع شود. این یک موضوع حقوقی کاملا مجزا است. نکته دیگر این است که به دلیل جنگ اوکراین، شرایطی که اکنون در جهان ایجاد شده است نشان می دهد که شورای امنیت به دنبال فعال کردن مکانیسم ماشه و بازگرداندن قطعنامه ها و تحریم های سازمان ملل علیه ایران و ایجاد یک بحران دیگر نیست. بحران هسته ای برای جمهوری اسلامی زیرا جامعه بین المللی بحران دیگری به جز جنگ در اوکراین را نمی پذیرد. علاوه بر این من چندین بار با شما دعوا کردم و نه شما مرا قانع کردید و نه من شما را قانع کردم. اما باید تکرار کنم که حقایق آن چیزی نیست که روی کاغذ ظاهر می شود. شاید ارزیابی اولیه ناظران و کارشناسان حاکی از آن باشد که فرار هسته ای ایران با اجماع بین المللی و حتی جنگ به پایان خواهد رسید، اما اینطور نیست. نه ایالات متحده آمریکا و نه حتی خود اسرائیل توانایی یا تمایلی برای جنگ با ایران ندارند. بنابراین هیچ کس به دنبال جنگ نیست. اما شرایط کنونی شرایط ایده آل ما نیست که بازدارندگی ایران را نیز شامل شود. همین وضعیت ادامه خواهد داشت تا زمانی که چشم انداز معادلات را تغییر دهیم. ما توازن را در عملیات وعده صادق حفظ کردیم، اما به نظر می رسد نتانیاهو با ترور شهید هنیه تعادل را به هم زد تا ایران برای تعیین ماموریت یک بار برای همیشه به سمت فرار هسته ای حرکت کند. .
آیا این بدان معناست که شما تکذیب می کنید که بی بی به دنبال واکنش احساسی و رادیکال تهران پس از ترور هنیه برای کشاندن آمریکا به درگیری مستقیم با ایران است؟
این یک سناریوی روشن است.
چگونه احتمال ورود آمریکا به جنگ را انکار می کنید؟
همانطور که می بینید، ایران ثابت کرده است که هر چه کوتاه تر شود، صهیونیست ها گستاخ تر می شوند. بنابراین، باید یک درس قوی، تعیین کننده و خطرناک داده شود، از سوی دیگر، ما به سمت فرار هسته ای می رویم، در این میان، تنها ورود آمریکا به صورت عملیاتی و میدانی، ارسال ناوهای هواپیمابر و بمب افکن است. که تاکنون فقط یک ژست رسانه ای دیده شده است و آمریکا هرگز از این بمب افکن ها و کشتی ها علیه ایران استفاده نکرده و نخواهد کرد.
مهر
sadonline به نقل از سارین
ممکن است بپسندید
-
خداوند قاعده پیروزی را کاملاً در اختیار ما قرار داده است/ برای هر سناریویی آمادهایم
-
برای یک شب متفاوت، تئاتر را انتخاب کن! معرفی 10 نمایش جذاب برای هر سلیقهای
-
کیم جونگ اون دستور افزایش تولید مهمات به سطح بیسابقه را صادر کرد
-
تمهیدات مترو تهران در زمان برگزاری سیوششمین نمایشگاه کتاب
-
فیلم گل سوم اینتر به بارسلونا توسط آچربی