براساس خبرگزاری دانشجویی ، با همکاری جمهوری اسلامی ایران در خانه فرهنگ در بمبئی ، با همکاری گروه تاریخ ، فرهنگ و باستان شناسی انستیتوی هنر باستان هند و علوم اجتماعی ، وسانتر نیک ، کنفرانس بین المللی “روابط هندی و ایرانیا: تعامل فرهنگی و تاریخی” در سالن Esteghlal برگزار شد.
در این کنفرانس ، بیش از 100 عضو هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه های مختلف هند از جمله دهلی ، نگپور ، پاتنا ، پونا ، الله آباد ، بمبئی ، حیدرآباد ، مقالات خود را در سالن اصلی یا آنلاین ارائه دادند.
حسن محسنی فرد ، رئیس کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در بمبئی ، در پیامی به این کنفرانس ، آن را به ایران و هند بیان می کند ، پیوندی که قرن ها شکوفا شده است و هنوز هم الهام بخش ماست.
وی مبادلات فرهنگی و فکری بین ایران و هند را به عنوان مناظر هنری ، ادبی و علمی هر دو ملل هزاران سال توصیف کرد و این تعامل ها را میراث مشترک خواند و احساس عمیق احترام و درک متقابل را تقویت کرد.
محسنی فرد مانند ناگپور اهمیت تاریخی خود را به عنوان مراکز یادگیری و نفوذ فرهنگی توصیف کرد و بر نقش اساسی آن در حفظ این ارتباطات تأکید کرد.
وی با اشاره به شکوفایی فرهنگ ایران در هند ، تاریخ دو کشور را به عنوان پلی برای خلاقیت و روشنگری در هم تنیده و با اشاره به شکوفایی فرهنگ ایرانی در هند به تأثیر عمیق اندیشه هندی و ایرانی در فلسفه ، شعر و موسیقی در هم تنیده بود.
محمد رضا فاضل ، رئیس خانه فرهنگ فرهنگ اسلامی ایران در بمبئی ، از هیئت مدیره و رئیس مؤسسه تحقیقاتی وسانارو نایک ناگپور تشکر کرد و این سمینار را فرصتی برای بررسی روابط تاریخی و فرهنگی بین ایران و هند خواند.
وی گفت: ارتباطات ایران -هند هزاران سال در یک مسیر تاریخی مبتنی بر ارزشهای انسانی و روابط علمی و تجاری برقرار شده است و روابط بین دو کشور همواره منجر به رشد و رشد دو کشور شده است.
فاضل ادامه داد: بسیاری از دانشمندان ایرانی در دربار پادشاهان هند حضور داشتند و مورد احترام و افتخار قرار گرفتند و آنها در این سرزمین بسیاری از آثار ادبی ، علمی و هنری ایجاد کردند.
وی افزود: وجود بیش از یک میلیون نسخه خطی فارسی در هند و فعالیت بیش از 5 کرسی و گروه های زبان فارسی در دانشگاه های هند و تأیید سند سیاست های آموزشی هند از انتخاب فارسی به عنوان یکی از زبانهای کلاسیک هندی ، روابط عمیق بین دو کشور را نشان می دهد.
در دهه های اخیر ، هزاران نفر از دانشجویان ایرانی در دهه های اخیر به ویژه در پزشکی و سایر رشته ها به هند سفر کرده اند و بسیاری از دانشجویان هندی به ویژه برای تحصیل علوم انسانی به ایران سفر کرده اند.
وی افزود: “امروز ، این پتانسیل برای گسترش روابط دو جانبه در دسترس است و احیای این مسیر تاریخی و استفاده از آن مزیت بزرگی برای کشورهای شکوفایی بیشتر از جمله هند و ایران خواهد داشت.”
فاضل تبادل اساتید و دانشجویان و توسعه گردشگری را به عنوان یکی از بهترین راه های ادامه این رابطه توصیف کرد و گفت که خانه فرهنگ فرهنگ اسلامی ایران در بمبئی آماده همکاری در اعطای بورس های تحصیلی به جز رشته های پزشکی در دانشگاه های ایران برای متقاضیان هندی و ارسال اساتید هندی به ایران برای دانشگاه های ما است.
پس از این مراسم ، کامب هارا ، ضمن استقبال از همه محققان ، محققان و علاقه مندان به حضور در کنفرانس بین المللی ، گفت که این یک نقطه عطف علمی و فرهنگی قابل توجه است و گفت: هند و ایران پیوند عمیق و پایدار دارند که در طی قرن ها از تعامل هنری ، تعامل هنری پیوند خورده است.
وی افزود: این کنفرانس یک بستری بی نظیر برای محققان با پیشینه های مختلف برای شرکت در بحث های روشنگری و ارائه دیدگاه های جدید در مورد میراث ثروتمند هند و ایران فراهم می کند.
تجلی استاد بازنشسته فارسی دانشگاه فارسی نگپور دبیر این کنفرانس بود و با تعدادی از اساتید بازنشسته زبان و ادبیات فارسی در ناگپور مورد تقدیر قرار گرفت.
همچنین ، کتاب مقالات خود که توسط انتشارات مادر هندی منتشر شده است در 4 صفحه رونمایی شد.