به گزارش سارین، جالب است بدانید که خانواده کلم ها (کلم پیچ، کلم بروکلی، کلم، کلم و…)، سبزیجات با برگ سبز و تیره، کلم پیچ، سبزی خردل، بادام و استخوان ساردین منابع غنی غیر لبنی هستند. در کلسیم اما با توجه به توصیه کارشناسان تغذیه و از آنجایی که لبنیات علاوه بر کلسیم دارای مواد مغذی ضروری دیگری نیز می باشد و بخشی از پروتئین مورد نیاز بدن را تامین می کند، در مقایسه با کلم باید لبنیات را در اولویت قرار داد.
گیاهانی با محتوای کلسیم بالا اما جذب کم
گیاهان زیادی در طبیعت وجود دارند که حاوی مقادیر زیادی کلسیم هستند، اما بدن آن را به خوبی جذب نمی کند. چغندر، برگ چغندر، ریواس و اسفناج سرشار از کلسیم هستند، اما به دلیل وجود ترکیبی به نام اسید اگزالیک، تنها مقادیر بسیار کمی از کلسیم قابل جذب است. این باور وجود دارد که دانه های پونه کوهی و ریحان حاوی کلسیم بسیار بیشتری نسبت به شیر هستند و می توانند جایگزین منابع غنی کلسیم شوند. ممکن است میزان کلسیم موجود در دانه های پونه کوهی و ریحان زیاد باشد، اما برای تامین کلسیم از این گیاهان، قطعا مصرف آن ها به مقدار زیاد ضروری است که در عمل چنین نیست توانایی کم این گیاهان در جذب کلسیم است.
فعل و انفعالات کلسیم
چربی یکی از مواردی است که جذب کلسیم را کاهش می دهد. چربی ها به کلسیم متصل می شوند و باعث حذف کلسیم از بدن می شوند. بنابراین کلسیم بیشتری از لبنیات کم چرب نسبت به لبنیات پرچرب جذب می شود.
مصرف همزمان مکمل های کلسیم با مکمل های آهن یا روی نیز منجر به کاهش جذب می شود، بنابراین توصیه می شود در صورت مصرف دو یا چند مکمل معدنی، حداقل دو ساعت بین مصرف آنها فاصله باشد.
جاذب کلسیم
یکی از عواملی که باعث افزایش جذب کلسیم در بدن می شود، محیط اسیدی معده است. بنابراین بهتر است مکمل های کلسیم به خصوص برای افراد مسن همراه با غذا مصرف شود زیرا معده اسید ترشح می کند. همچنین استفاده از ویتامین D همراه با مکمل های کلسیم و یا با منابع غذایی غنی از کلسیم مانند شیر، ماست، ماست و … باعث افزایش جذب کلسیم می شود.
ایرینا
sadonline به نقل از سارین