حجت اله سعیدی به چالش های مهم بازار سرمایه اشاره کرد و افزود: اگرچه ریسک های سیاسی و سایر ریسک ها در نوع خود اهمیت دارند، اما ریسک های مالی و عملیاتی در سال های 1403 و 1404 بیش از پیش در بین مدیران مالی رواج پیدا کرده است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه از بحث تامین مالی و حتی خرید مواد اولیه گرفته تا تامین مالی عملیات و تولید و فروش بنگاه ها با مشکل مواجه هستیم، اظهار داشت: با مشکلاتی مواجه هستیم. بنابراین این موضوع از مشکلات مهم پیش روی مدیران مالی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه نحوه مدیریت مشکل تامین مالی بسیار مهم است، ادامه داد: کاهش تامین مالی، کاهش سرمایه و تورم باعث ایجاد مشکل در فروش شرکت ها شد.
سعیدی با تاکید بر اینکه امسال فروش برخی از بخش های مهم صنعتی کشور از جمله فولاد، ماشین آلات، دارویی و … کاهش چشمگیری داشته است، گفت: بخشی از کاهش فروش تحت پوشش تورم است اما از نظر وزنی و کمیت. ما در این زمینه خیلی کم هستیم مواجه شدیم
وی با اشاره به اینکه مدیران مالی باید برای رفع این مشکل تدبیری بیندیشند، افزود: مشکل درآمد و سودآوری دومین مشکل مدیران است که در واقع کاهش فروش و کمبود ظرفیت شرکت ها بخشی از این مشکل را ایجاد می کند. . که سهم بازار از بین می رود، بنابراین علاوه بر افزایش هزینه تولید، توجه مدیران به سودآوری بسیار مهم است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گزارشگری در بازار سرمایه را سومین چالش بازار سرمایه دانست و تصریح کرد: انعکاس صحیح صورت های مالی وظیفه مدیران است و باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
وی با بیان اینکه استانداردهای حسابداری خوبی در دنیا و ایران وجود دارد و مدیر و حسابرس توانمند داریم، گفت: فضای چالش برانگیز، بلاتکلیفی و مسائل خاص به نفع گزارش نبود.
سعیدی گفت: گزارش مالی و گزارش مالی مورد حسابرسی باید مفید باشد وگرنه این گزارش مالی بی فایده خواهد بود. زمانی که یک سرمایه گذار حرفه ای در بازار سرمایه گزارشی را با بندهای مشروط می خواند، با تصمیم خرید سهام مواجه می شود. با این حال، سیستم بانکی نیز با مشکلاتی مواجه است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه در تهیه گزارش ها هم با مشکلات عدیده ای مواجه هستیم، هم در حوزه وام دهی که توسط حسابرسان انجام می شود و هم در حوزه استفاده، توضیح داد: برخی از این مشکلات عبارتند از. به دلیل عدم اطمینان در راه است و توسط فرآیندهای مالی ایجاد می شود.
وی فرآیندها و فناوری را چهارمین چالش بازار سرمایه برشمرد و گفت: در بحث فرآیندها هم بحث سیستمی را مد نظر داریم و هم مجموعه عملیاتی که منجر به گزارشگری مالی و تصمیم گیری مالی می شود. همچنین رعایت و رعایت موارد موضوع مهمی است که باید مورد توجه مدیران مالی قرار گیرد تا مدیران مجبور به رعایت و رعایت نشوند.
سعیدی گفت: فرآیند ورشکستگی یک شبه اتفاق نمی افتد، بنابراین حسابرسان و حسابداران نباید رعایت قاعده را نادیده بگیرند. موضوع دیگر در میان آنها بحث شفافیت است، شفافیت فرآیند پیچیده ای است، زیرا در این زمینه نوع استانداردها و طبقه بندی آنها برای حداکثر بهره مندی مهم است.
وی با اشاره به تحولات فناوری تصریح کرد: در این زمینه بحث استفاده از هوش مصنوعی مطرح می شود که مانند نوآوری یک انسان عاقل است. علاوه بر این، بحث ارزهای رمزنگاری شده و دارایی های رمزنگاری شده وجود دارد، بنابراین مدیران مالی باید با این ابزارها تکلیف خود را روشن کنند، البته تکلیف این موضوع توسط نهادهای نظارتی مانند بورس روشن می شود. سازمان و بانک مرکزی
سعیدی بی توجهی به این مسائل را بزرگترین اشتباه دانست و گفت: قوانین و مقررات موثر باید به درستی اجرا شود. البته، هنگام گزارش ارزهای رمزپایه ای که برای مبادله در نظر گرفته شده اند، باید ملاحظات جدی در نظر گرفت. همچنین مدیران مالی باید نقش خود را در این مشکل مشخص کنند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اینکه بورس بزرگترین بازار استفاده از ابزارهای گزارشگری مالی است، افزود: بیشترین محصول مورد استفاده گزارشگری مالی در بازار سرمایه و پس از آن در بازار پول است.
وی افزود: استفاده کنندگان گزارش های مالی سرمایه گذاران و تامین کنندگان بالفعل و بالقوه و در مرحله بعد تحلیلگران، اقتصاددانان و مشتریان هستند.
سعیدی با اشاره به اینکه گزارشگری مالی در بازار سرمایه وزن سنگینی در تصمیم گیری دارد، تصریح کرد: گزارشگری مالی باید شفاف و مفید باشد.
وی خطاب به حسابرسان و موسسات حسابرسی گفت: از تاریخ معینی یا نتیجه مشروط حسابرسی را نمی پذیریم یا به گزارش مشروط نمره کمتری می دهیم. با این حال، این بدان معنا نیست که به حسابرس گفته شود که بند احتمالی را لحاظ نکند. حسابرس موظف است به این موارد توجه کند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: در دنیا تنها چند شرکت بزرگ که تعداد آنها بیش از هزار نفر نیست، دارای بند مشروط هستند، از این رو کلیه گزارش های مالی در گذشته توسط 5 موسسه بزرگ حسابرسی شده است. و بسیار مراقبت شد.» کار کرد.
سعیدی افزود: در گزارش های مالی باید تعهد، دقت و مهارت لازم برای عمل صحیح و منصفانه را داشته باشیم تا حسابرس بتواند گزارشی با کیفیت ارائه کند.
وی با بیان اینکه تحقق این اهداف نیازمند همکاری و همفکری بیشتر است، گفت: تا زمانی که این موضوعات را رسمی و سطحی بدانیم نمی توان از گزارش مالی و منابع و مدیریت مصرف و ریسک انتظار کارایی بالایی داشت.
وی نظام حاکمیت شرکتی را مهم خواند و گفت: هر سه کمیته نظام حاکمیت شرکتی شامل «انتصاب، حسابرسی و ریسک» بسیار مهم است؛ در حالی که این سه کمیته در حال حاضر در حوزه مدیریت شرکتی هستند. زیرا اگر کمیته انتصابات به درستی عمل نکند و افراد شایسته، کارآمد و شایسته نداشته باشیم، نمی توان شرکت را مدیریت کرد. کمیته ریسک نیز بسیار مهم است. در واقع، اگر این کمیته نتواند ریسک های اساسی در ادبیات مالی را نیز شناسایی کند، نمی تواند با موفقیت در منحنی حرکت کند.
سعیدی با اشاره به اهمیت کمیسیون تحقیق و تفحص گفت: به جز موارد معدودی، کمیسیون های تحقیق و تفحص ناکارآمد هستند و این کمیته ها در صورت داشتن مدیران مالی موثر اثرگذار خواهند بود.
وی با دانستن اهمیت پایداری شرکت ها اینگونه توضیح داد: دستیابی به پایداری نیازمند توجه دقیق به حسابرسی است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اینکه مجموع زیان سه شرکت پذیرفته شده در بورس به ۶۰۰ همات رسید، گفت: این اتفاقات ناشی از بی اطلاعی مدیران از وضعیت مالی شرکت هاست.
سعیدی با بیان اینکه مدیران مالی باید نسبت به حسابرسی و مالی حساس باشند، گفت: اگر کمیته حسابرسی بر گزارش های شفاف و استاندارد اصرار دارد، باید رعایت آن به درستی انجام شود و حسابرس آن را موشکافی کند.
وی از مدیران مالی خواست در جهت تهیه صحیح گزارش های مالی و افزایش بهره وری شرکت ها از لحاظ تخصصی، شفافیت و انصاف قاطعیت داشته باشند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار نیز در پایان سخنان خود گفت: مدیران مالی کمیته حسابرسی را جدی بگیرند زیرا در این صورت بخشی از مشکلات شرکت ها حل می شود و شاهد رونق بیشتر در بازار سرمایه خواهیم بود. علاوه بر این، در حالی که معاملات روان تر می شود، ریسک در بازار پول کاهش می یابد، تامین مالی آسان تر می شود و اقتصاد بزرگتر می شود.