به گزارش سایت سارین، در حالی که زنان و مردان شاغل در حین کار، حق بیمه یکسانی را به صندوق تامین اجتماعی می پردازند (یک سوم حقوق ماهانه هر ماه)، دریافت کمک عائله مندی برای مردان در زمان بازنشستگی عادلانه نیست. اما زنان علیرغم نیازشان بدشانس هستند.
در بسیاری از کارگاه های کوچک و متوسط و به طور حادتر، در کارگاه های سطح پایین و خانگی، دستمزد زنان کمتر از دستمزد مردان است. زنان و مردان برای یک شغل حقوق یکسانی دریافت نمی کنند، اما به گفته سیمین یعقوبیان، از فعالان اتحادیه زنان، این بی عدالتی حتی در دوران بازنشستگی نیز ادامه دارد و سازمان تامین اجتماعی حقوق قانونی و مزدی بازنشستگان را به رسمیت نمی شناسد. زنان.
وی با بیان اینکه «تبعیض و بی عدالتی باعث آسیب اجتماعی و کاهش نرخ مشارکت اجتماعی می شود» به نمونه بارز بی عدالتی زنان شاغل اشاره می کند و می گوید: دستورالعمل زنان بازنشسته در سازمان تامین اجتماعی اجرا نمی شود. ; زنان شاغل در دوران بازنشستگی از حق تشکیل خانواده و حق فرزندآوری محروم هستند و رایزنی هایی که در این زمینه صورت گرفته تاکنون نتیجه ای نداشته است.
21 تیرماه سال جاری نماینده مشهد در شورای اسلامی طی نامه ای به مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی خواستار پرداخت حق عائله مندی زنان بازنشسته از این صندوق شد. در نامه نصرالله بیگمان فر، رئیس کمیسیون اصلی نود مجلس یازدهم، خطاب به میرهاشم موسوی، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی آمده است:
همانطور که می دانید طبق تبصره 4 ماده 68 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1385 زنان شاغل و بازنشسته فاقد شوهر و یا شوهر آنها از کارافتاده یا از کارافتاده از حقوق عائله مندی برخوردارند اما این موارد مزایای کار برای زنان مشمول قانون ارائه می شود.
خواهشمند است دستور رسیدگی به نحوه مجازات مشابه برای زنان مشمول قانون کار را صادر و نتیجه را با پیشنهاد اجرا یا تنظیم لایحه اصلاحی به کمیسیون اصل 90 گزارش دهید.
اما تا به امروز میرهاشم موسوی در سمت مدیرعاملی سازمان تامین اجتماعی به این نامه پاسخی نداده است. آیا صدای محرومیت زنان شاغل که حتی پس از بازنشستگی هم ادامه دارد شنیده نمی شود؟
یعقوبیان توضیح می دهد که این تبعیض، زنان شاغل را با وجود حقوق بازنشستگی بسیار پایین و نیاز به کمک های دولتی، کنار نمی گذارد. در این بیانیه آمده است: بر اساس قانون مدیریت خدمات کشوری «کارمندان زن فعال و بازنشسته مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری» که فاقد شوهر یا از کارافتاده یا از کارافتاده کامل شوهر بوده و یا به هر دلیلی صرفاً از مزایا برخوردار هستند. از “کمک عائله مندی و اولاد” مقرر در بند 4 ماده 68 قانون خدمات کشوری فوق الذکر مقرر شده است. به این ترتیب در صورت احراز این شرایط، کارمند می تواند از کمک هزینه عائله مندی و کمک هزینه فرزند استفاده کند. اما تنها زنان مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 8 مهر 1386 حق تشکیل خانواده و فرزند خواهند داشت و به عبارت ساده تر باید کارمند دولت باشند.
به گفته یعقوبیان، این تبعیض با اصول صریح قانون اساسی که بر لغو هر نوع تبعیض و نابرابری تاکید دارد، در تضاد است.
وی به عنوان مثال به اصل 20 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اشاره می کند که می گوید: «کلیه افراد ملت اعم از زن و مرد از حمایت قانون یکسان برخوردار بوده و از تمام حقوق انسانی و سیاسی برخوردارند. حقوق.” حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با رعایت موازین اسلامی».
دستمزد زنان شاغل بازنشسته
این فعال صنفی در حوزه حقوق زنان شاغل می افزاید: در همین راستا در خرداد ماه سال جاری رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس نیز نامه ای به آقای موسوی مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی ارسال کرد. امیدواریم سازمان تامین اجتماعی با توجه به اینکه بیشترین درصد حق بیمه را در بین کشورهای توسعه یافته وصول می کند، به این موضوع پایبند باشد و پرداخت یارانه به دستمزد زنان شاغل بازنشسته که جزو کم دستمزدها هستند را در دستور کار خود قرار دهد. کسب کلاس در کشور.
به گفته یعقوبیان، رویکردهای تبعیض آمیز نسبت به زنان با قوانین حمایت از خانواده نیز در تضاد است، زیرا باید بدانند که اگر مشکلات اقتصادی و معیشتی نبود، زنان در کارگاه های سراسر کشور سخت کار نمی کردند و مورد بی عدالتی قرار نمی گرفتند.
وی می افزاید: در حالی که زنان و مردان شاغل در حین کار، حق بیمه یکسانی (یک سوم حقوق ماهیانه هر ماه) را به صندوق تامین اجتماعی می پردازند، دریافت حقوق عائله مندی برای مردان در زمان بازنشستگی عادلانه نیست، در حالی که زنان به رغم نیاز آنها بدشانسی است.
این فعال صنفی کارگری در پایان می گوید: انتظار زنان شاغل این است که حقوقشان پایمال نشود. تامین اجتماعی برای تحکیم حق تشکیل خانواده زنان شاغل. اگر صدای زن شاغل یا بازنشسته شنیده نشود، حداقل باید صدای رئیس کمیته اصل 90 مجلس شورا شنیده شود.
منبع: ایلانا
sadonline به نقل از سارین